Dag 12: Tampa

Zondag, 23 juli 2017

Vandaag is het plan om de stad Tampa te bezoeken die in de golf van Mexico ligt, op ongeveer een uur rijden met de auto van onze vakantiewoning. De ‘Interstate Route 4’ loopt door een vlak gebied met veel bossen en mooie natuurgebieden. We rekenden op goed weer aan die kant, maar bij het naderen van de stad slaat het weer om en gaat het alweer hard regenen. Wat moet je op een zondag in een stad, als het zo hard regent? De weersverwachtingen kloppen hier vaak helemaal niet, is onze ervaring..

Gelukkig hebben we een alternatief, namelijk winkelcentra bezoeken. We googelen en vinden als eerst het winkelcentrum Hyde Park. We rijden naar Hyde Park, een stadje dat in 1886 is gesticht door O.H. Platt van Hyde Park, de plaats in Londen waar hij oorspronkelijk vandaan kwam. In 1910 was Hyde Park een van de meest geliefde woonplaatsen van de high society van Tampa. Het winkelcentrum gaat pas om 12.00 u open, het is nu 11.30 u. We lopen een taco’s café-restaurant binnen en bestellen een verse jus d’orange en enkele kleine hapjes, het is immers bijna middag. Het eten valt ons wat tegen, zo ook het prijskaartje. Daarna lopen we door het winkelcentrum, maar het regent nog steeds en het is niet overdekt!

We stappen weer in de auto en rijden naar het winkelcentrum International Plaza dat in de buurt van het vliegveld Tampa ligt. Wat een gigantisch winkelcentrum, indrukwekkend! En wat mooi en schoon. Zo’n groot winkelcentrum hebben we in Nederland nog niet gezien. We blijven er ongeveer anderhalf uur. Om ongeveer 14.30 u zijn we van plan om naar het strand Clearwater beach te gaan dat een half uur van Tampa ligt. Dit moet een van de mooiste stranden bij Tampa zijn. Het ligt op een eilandje dat voor een groot deel via een smalle dam met autoweg bereikbaar is.

Helaas kloppen de weerberichten die we ’s ochtends vroeg op internet zagen helemaal niet en het zal waarschijnlijk minstens nog twee uur duren eer het opklaart! We rijden nu van Tampa op de dam die over de zee loopt in de grote baai van Tampa. Aan de overkant zien we het gebied Clearwater dat op een groot schiereiland ligt. Langs de weg zijn hier en daar smalle stranden en hoewel het regent,  zijn mensen gewoon aan het zwemmen en met waterscooters aan het varen.

Dit weer is geen strandweer in onze ogen. Op het schiereiland slaan we rechtsaf, in noordelijke richting. We gaan Tarpon Springs bezoeken, een stadje waar de Griekse invloeden overduidelijk zijn. Aan het einde van de 19e eeuw migreerden hier duizenden Grieken naartoe. Deze Grieken kwamen vooral uit het Griekse eiland Kalymnos, dat bekend is vanwege het sponzenduiken. Indertijd was Tarpon Springs een niet bijzondere plaats, maar in 1905 werkten maar liefst 500 Griekse sponsduikers in Tarpon Springs op vijftig boten.

Het gevolg van het sponzenduiken was dat Tarpon Springs een toeristische bezienswaardigheid werd, er kwamen allerlei winkels bij. Bij aankomst in Tarpon Springs voelen we ons direct thuis, het is hier een al ‘Griekenland‘. We rijden door de ‘Dodecanese Boulevard’ en zien rechts en links overal Griekse restaurants, Griekse bakkerijen, Griekse winkels en sponzenwinkels.

We parkeren halverwege de Dodecanese boulevard en horen op straat dat er zelfs Grieks gesproken wordt! Er zijn heel veel toeristen, sommigen spreken Engels anderen Spaans. We lopen de Athens street in, hier zijn nog meer Griekse zaken. Er is een restaurant waar buiten op het terras live Griekse muziek is. Het is ‘Mamas restaurant’. Een vriendelijke vrouw spreekt ons in het Grieks aan. We krijgen twee bonnen om twee gratis porties ‘Tiri Saganaki’ (Gesmolten kaas in de pan) bij het gerecht gratis te krijgen. Komt goed van pas, want wij zijn allemaal dol op ‘Tiri Saganaki’. Deze zaak zullen we later bezoeken.

Al wandelend door de Athens street en de boulevard zie je veel sponzenwinkels. Naast de Dodecanese boulevard bevindt zich de lange kade waar vissersbootjes zijn maar ook toeristische bootjes en bootjes voor de sponzenvangst. Er is ook een monument waar een sponsduiker wordt afgebeeld. Een bootje vol met toeristen vertrekt voor een excursie op zee.

We blijven zo’n twee uur in Tarpon Springs en vermaken ons prima. Aan het einde van de middag bezoeken we restaurant “Mamas”. De baas van het restaurant heet Angelis, hij is in 1990 in Amerika komen wonen en is afkomstig uit, waar anders, eiland Kalymnos. We nemen plaats en bestellen vooraf dolmadakia, kalamaria en de twee porties saganaki. Als hoofdgerecht nemen we allemaal souvlaki.

Als eerste wordt de ‘Tiri Saganaki’ gebracht die voor onze tafel geflambeerd wordt. De overige voorgerechten worden gebracht, even later de hoofdgerechten. Ieder van ons krijgt ook nog eens een hele Griekse salade (Choriatiki) bij het eten, hoe gaan we dit allemaal opeten? Wat we niet op kunnen krijgen wordt in doosjes verpakt, zodat we morgen nogmaals kunnen genieten, en dat gaan we ook zeker doen. De totale rekening was 140 dollar, prima prijs.

Heel tevreden reizen we terug naar ons vakantiehuis. De reisduur terug is anderhalf uur, het is niet zo druk op de weg en het regent niet. Hopelijk is het morgen beter weer, want het is onze laatste dag bij Orlando en we willen heel graag bij een van de Disney parken gaan zwemmen.

Dag 13: naar Waterpark Blizzard Beach