Dag 15: Keys & Everglades

Woensdag, 26 juli 2017

Vandaag gaan we de Florida Keys en de Florida Everglades bezoeken, twee van de belangrijkste bezienswaardigheden in de staat Florida.

Om 9.30 u vertrekken we met de auto vanaf Miami Beach richting een van de zuidelijkste punten van Noord-Amerika. We rijden buitenom Miami via de Ronald Reagan Turnpike (Tolweg) naar US-1 autosnelweg naar de zuidelijke Florida Keys.

Onderweg naar het zuiden van Florida, naar de Keys

De Florida Keys is een verzameling van smalle langwerpige eilandjes die zich vanaf Miami tot en met het zuidwesten van Florida strekken. De eilandjes zijn via een autoweg en bruggen met elkaar verbonden. Het laatste eiland heet Key West, dat ligt slechts 100 mijl van Cuba! In onze google navigatie tikken wij Key Largo in, dat is een van de drukste Keys omdat het niet zo ver van het vasteland van Florida ligt. Dat eiland willen we als eerste bezoeken. We rijden rijden via Florida city naar de de eerste Key, Key Largo. Opvallend zijn de vele jachthavens en hotels.

Rijden over Key Largo

Dat geldt trouwens voor alle Keys, want overal zijn jachthavens en overal zie je boten. Van Miami beach naar het centrale deel van Key Largo rijden we in 90 minuten. We besluiten om toch iets verder te gaan, we rijden via Tavernier en Plantation Key naar Islamorada. Hier zijn meerdere haventjes.

Haventje aan de Madeira Road, Islamorada

Aan de Madeira Road parkeren we de auto en lopen naar een van de haventjes. Hier bevindt zich een leuke horeca zaak, “Lorelei Restaurant & Cabana bar”. Bij het haventje kun je boten huren of tickets kopen en een boottrip maken. Eigenlijk willen we wel een duikje nemen in de zee, maar we veranderen snel van gedachten, want onze zoon Mano ziet een kleine haai voorbij zwemmen! Het valt ons op dat hier niemand in zee zwemt, niet verwonderlijk! Maar er zijn niet alleen haaien, er zijn kwallen, barracuda vissen, platvissen en allerlei exotische vogels.

Kleine barracuda in de haven aan de Madeira Road, Islamorada

Bij Lorelei Restaurant & Cabana Bar gaan we aan het water zitten. Het is erg warm, we hebben dorst en ondertussen ook wel trek. We bestellen o.a. wraps met kalkoen, kip nuggets, pikante kipkluifjes en salade. Het is allemaal erg lekker en niet al te duur.

Lorelei Restaurant & Cabana Bar, Islamorada

Tijdens onze rit op de Florida Keys zien we regelmatig op reclameborden ‘Key Lime Pie’ staan. Het blijkt dus een soort citroen bavaroistaart te zijn, de specialiteit van deze streek. We bestellen er eentje om te proeven en ja, het is lekker fris van smaak en heerlijk!

De specialiteit van de keys, Key Lime pie

Het is inmiddels half twee. We stappen in de auto en keren terug richting het vasteland van Florida. We gaan het Everglades Safari Park bezoeken dat een klein uurtje van Miami ligt. Om 15.30 uur komen wij bij het park aan en kopen kaartjes voor de Airboat. De kaartjes kosten 28 dollar per persoon (prijzen juli 2017). In de boot kunnen 48 passagiers. Je kunt ook een kleinere privé boot huren, dan is de prijs is dan 250 dollar voor vier personen en per extra passagier betaal je nog eens 40 dollar. Als je met zo’n “private tour”mee wilt, dan is het raadzaam vooraf te reserveren.

Everglades Safari Park

De airboat vertrekt om 16.00 uur en vaart de Everglades in. De Everglades is een natuurgebied dat in het jaar 1979 door UNESCO op de Werelderfgoedlijst is geplaatst. De boottrip is een geweldige ervaring. Eerst varen we door een bebost gebied, waar (weer) Mano en enkele andere toeristen een alligator zien! Dit gebied staat bekend om de vele alligators die hier leven. Daarna komen we in een groot gebied waar overal gras is met hier een daar struiken en bomen. Op de grond ligt een laag van 10-15 cm water. De boot wordt door windturbines naar voren gestuwd en met  hendels (geen stuur) geeft de chauffeur richting aan het vaartuig. De airboat heeft niet eens remmen, vertelt de bestuurder ons.

Airboat tour Everglades

Maar niet alleen alligators leven in dit gebied, ook pythons. De pythons zijn oorspronkelijk afkomstig uit Zuidoost Azië. Omdat  Pythons niet giftig zijn, werden ze door Amerikaanse toeristen vanaf de jaren ’80 als huisdieren naar de Verenigde Staten gebracht. De dieren zijn weliswaar niet giftig, maar ze kunnen erg groot worden, 4 tot 6 meter. Toen de slangen veel te groot werden, werden ze door mensen in Everglades gedumpt. De pythons vermenigvuldigden zich snel en sinds januari 2012 is het verboden om Pythons in Amerika in te voeren. Men schat in, dat er nu minimaal 300.000 pythons in Everglades leven.

Everglades Safari Park, Python

Na de trip lopen we het safaripark in waar we een albino python mogen aaien en waar we allerlei alligators van dichtbij zien. Er wordt ons verteld over de verschillen tussen alligators en krokodillen. Als laatste mogen we een jonge alligator vasthouden.

Everglades Safari Park, Stef op de foto met een jonge kleine alligator

Aan het einde van de dag keren we erg tevreden terug naar ons appartement. Het is 18.30 uur, we kunnen nog snel naar het strand lopen om nog een duik te nemen in het warme zeewater! Lekker!

Dag 16: naar Miami Beach!