Dag 4: New York

Zaterdag, 15 juli 2017

Vandaag willen we het wat rustiger aan gaan doen, dat is althans de bedoeling. ’s Ochtends slapen we iets langer uit en om een uur of elf gaan we de deur uit om door China town te wandelen en om een beetje de sfeer te proeven. China Town is een levendig deel van Manhattan met een eigen cultuur en gewoontes. Op straat zie je voor 99% Chinezen lopen en als je bij de krantenkiosk een krant wilt kopen zul je daar de New York times niet vinden.

Overal zie je marktkraampjes en winkeltjes. Het lijkt alsof iedere Chinees hier een handeltje heeft. Wanneer we langs de marktkraampjes lopen valt het ons op dat bij de groenten- en fruitboer  vaak voor ons onbekende groente- en fruitsoorten te koop aangeboden worden.

Op elk hoekje zie je allerlei viszaken, dat kun je ook goed ruiken! Het is voor ons in Nederland ondenkbaar maar de meeste Chinezen die we aanspreken kunnen weinig of  helemaal geen Engels! Zij leven in hun eigen wereld los van de rest van New York. China town is ook niet bepaald de schoonste wijk van Manhattan…

Vanaf China Town nemen we rond de middag de metro naar Wall Street. Wij stappen bij de Trinity Church uit waar een imposante kerk staat en lopen naar de New York Exchange. Er zijn heel veel toeristen aanwezig en overal worden foto’s en selfies gemaakt.

Nog drukker is het een paar straten verder bij het park Bowling Green waar de ‘Charging Bull’ staat. Dat is een bronzen sculptuur van een stier die in 1989 onaangekondigd voor de ingang van de Wall Street Exchange werd geplaatst. De stier was een cadeau voor de inwoners van New York maar de politie nam de stier in beslag. Later kreeg hij alsnog een plaats, hier op deze plek.

Wall Street bevindt zich niet ver van Battery park. Vanaf hier varen veerboten naar Staten Island en je kunt hier gratis meevaren. Je komt dan langs het Vrijheidsbeeld. Uiteindelijk besluiten we het niet te doen, omdat het erg druk is. Aan het begin van Battery park komen wij een bijzonder monument tegen.

Op het monument staat een in Nederlands geschreven tekst:
“NADAT DE KAMER AMSTERDAM DER WEST INDISCHE COMPAGNIE OP 22 APRIL 1625 LAST HAD GEGEVEN TOT DEN AANLEG VAN HET FORT AMSTERDAM EN TIEN BOUWERTEN DAARNEVENS HEEFT DE KOOP VAN HET EILAND MANHATTAN IN 1626 DIEM AANLEG BEVESTIGD WELKE DE GRONDSLAG WERD VAN DE STAD NEW-YORK”. Indrukwekkend, hè?

We lopen nu terug via de Wall Street naar Ground zero en het World Trade Center, daar waar tot 11 september 2001 (nine-eleven) de Twin Towers stonden. Hier staat nu aan een kant het imposante gebouw Oculus. Het gebouw heeft ongeveer 4 miljard gekost en is ontworpen door de Spaanse architect Santiago Calatrava.

Het gebouw  is een constructie van staal en glas en is bedoeld als monument voor de slachtoffers van de aanslagen van 9/11. In het gebouw worden tentoonstellingen gehouden en er zijn winkels en restaurants. In het gebouw bevindt zich het treinstation en de metro.

Naast Oculus bevindt zich het monument ter nagedachtenis  aan de slachtoffers van 9/11. Het is een monument dat uit twee waterbassins bestaat ter grootte van de oorspronkelijke torens. Eromheen zijn op de metalen platen de namen gegraveerd van de slachtoffers van de aanslag. Het is indrukwekkend.

De rest van de dag brengen we rond Times Square door. We zitten daar een tijdje op de tribune onder het Coca Cola billboard kijken naar alles wat hier plaatsvindt. Wat een drukte en hectiek! Als laatste bezoeken we het Bryant Park waar New Yorkers en toeristen komen om te relaxen. In het groene park zijn restaurants, kiosken, openbare toiletten en veel terrasjes waar je kunt zitten zonder iets te hoeven bestellen. Het park waar in de winter een schaatsbaan is, wordt omgeven door hoge wolkenkrabbers van o.a. de New York Public Library en de Bank of America tower.

Nadat we op een terrasje in het park iets te drinken hebben besteld lopen we bij restaurant Barilla binnen dat aan de rand van het park ligt. Restaurant Barilla is een soort fastfood maar dan met Italiaans eten. Dit restaurant raden we iedereen aan want het eten is voortreffelijk en de prijzen zijn laag voor New York.

Het is tijd om de New Yorkse metro voor de laatste keer te nemen, terug naar ons hotel. We gaan morgen vroeg met het vliegtuig naar Florida! Op naar een nieuw avontuur…

Lees verder: Dag 5 vliegreis naar Orlando